Analisi del trattamento di deferrizzazione dei succhi d'uva

Pascal Brunerie*, Nadine Azoulay*, Jacques Bricout*, Marcel Roset**
*Pernod-Ricard Laboratory ­ Creteil (France)
**Foulon­Sopagly - Macon (France)


Questo lavoro descrive un metodo analitico rivolto alla determinazione della deferrizzazione dei succhi d'uva con ferrocianuro di potassio. Questo trattamento, normalmente usato per vini bianchi (o rosati) che mostrano un eccesso di ferro, in certi casi non è ammesso dalle legislazioni nazionali o dai contratti commerciali. Attraverso una determinazione degli ioni cianuro contenuti
in succhi d'uva, utilizzando un metodo colorimetrico dopo distillazione, è possibile determinare se un succo d'uva è stato trattato con ferrocianuro, e questo può contribuire al miglioramento
dei controlli di qualità nell'industria dei succhi.

DETECTION OF THE TREATMENT OF MUST AND GRAPE JUICE WITH POTASSIUM FERROCYANIDE

This publication describes an analytical method able to detect a potassium ferrocyanide treatment, applied to a grape juice, in order to reduce its iron content. This treatment, normally used for white (or rosé) wines showing an excess of soluble iron, has not always the agreement of national legislation and/or commercial contracts specifications.The method is based on a specific coloured reaction applied to cyanic ions, extracted from grape juice by distillation. In this conditions, it is possible to check if the corresponding grape juice has been treated or not with potassium ferrocyanide. Consequently, this analytical method can contribute to the improvement of quality controls of grape juice industry.


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